MASTERCLASS
OP DE VU


Daphne Chen uit vwo 5 is één van de leerlingen die naast de lessen op het Kennemer College een serie masterclasses volgt op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook interessant voor jou? We stelden Daphne enkele vragen.


Welke masterclass heb je bijgewoond (en waar)?

Ik heb de masterclass 'Meten en rekenen aan beweging' bijgewoond aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze masterclass sluit aan bij de studie Bewegingswetenschappen.


Daphne Chen doet onderzoek op de VU.

Aan het werk met de Optotrak.

Waarom wilde je graag een masterclass doen?

Het leek me wel leuk om te ervaren hoe het is om een dagje op de universiteit te zijn en om een eigen onderzoek uit te voeren. Ook leek het me leuk om nieuwe dingen te leren, zoals hoe je moet omgaan met bepaalde apparaten en programma's op de computer.

Verder was ik ook nog niet op de VU geweest, dus tijdens het volgen van de masterclass kreeg ik meteen een beeld van hoe de school eruit ziet.


Wat hebben jullie gedaan?

De eerste bijeenkomst was een soort introductie. We kregen een hoorcollege en er werd aan ons uitgelegd hoe we ons eigen onderzoek moesten uitvoeren. Ook vertelden ze welke apparaten en programma's we hierbij mochten gebruiken. Tijdens deze bijeenkomst werden we in groepjes gedeeld en mochten we ons eigen onderzoek bedenken.

In de tweede bijeenkomst hebben we ons onderzoek uitgevoerd, met behulp van een speciale machine, genaamd de Optotrak, in combinatie met markers. Deze markers zenden infrarood licht uit, die de Optotrak dan meet. Daarna wordt er op de computer een diagram gemaakt van de beweging die je hebt gemeten. De laatste twee bijeenkomsten zijn nog niet geweest, maar in die bijeenkomsten zullen we de resultaten verwerken met het programma 'Matlab' en ons eigen onderzoek presenteren.


Is het ook voor andere leerlingen interessant om een masterclass bij te wonen?

Ja, ik vind het zelf leuker dan een normale lesdag. Je krijgt de vrijheid om je eigen onderzoek uit te voeren en het is dan toch wel heel erg gaaf om dan met al die machines te mogen werken.

De markers.